VDP Engineering Office by Carlo Berarducci Architecture

Home > Winners > #54831


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
VDP

PRIMARY FUNCTION:
Engineering Office

INSPIRATION:
The project conceived as an open space made by few raw and poor materials in contrast with polished green lacquered surfaces is inspired by the studio activity focused on infrastructures environmental impact studies on landscapes and urban areas, dealing with hard structure made of raw materials such as iron and concrete to be mitigated by soft structures and materials such as glass or green screens.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The main challenge was to leave the working space as much open as possible to catch the light coming thought the long uninterrupted window wall facing the street outside, and at the same time make it possible having privacy and separation between different working areas as asked from the associates clients. This has been made possible by emptying completely the space from all existing and labyrintic partitions, some of which added over time, spoiling all the structural pills and beams from plaster, to leave it completely open and naked, and then refilling it only with three like box volumes to separate the different areas. All services has been included inside an iron volume on the back side of the long windowed space. The reception desk, archives, baths, the kitchen and a measurement instruments room, have been concentrated inside a straight shape covered by iron sheets with iron doors set on the opposite side of the long windows side, that works as an unifying back to the open space, ending over the reception desk with a sloping ceiling incumbent on the hall soon behind the entrance door. Two other box like volumes painted in black contain principal, director and amministrative rooms, facing the windows and separating the working open space partitioned by glass walls with acoustic valence, in group of four work platforms. The work stations are organized over a single strongly jutting iron table for each room, in continuity with shelves below the windows running all across the office. An unique light box ceiling with a simple rectangular shape illuminate all the spaces with uniform light crossing all the rooms, further unifying the spaces in a whole one. While all installations are exposed with their metal sheets tubes and air machines leaved naked hanging from the ceiling.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The aims was to achieve a stimulant and exiting environment with a strong impact on people working inside as well as on people coming from outside, at the same time informal and casual as a working laboratory, letting the activities of the studio being completely visible and making people interact between each other, with the possibility to have separate and enclosed spaces at the same time.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project design phase started on May 2015 and finshed on july 2015 Building site started on July 2015 and finished on december 2015 The project has been exposed at the World Architectural Festival as a Finalist in the Inside Award in the Office Category that took place in Berlin in November 2016.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Few materials are used, the concrete of the spoiled concrete of preexisting pillars and beams, new concrete tiles pavements and new wall concrete plaster; the flamed natural iron sheets used as wall covering for the box like volume containing the service spaces as well for the jutting iron workstations tables, and then the green polished timber gratings used as back to the focal point of the open space, the reception desk, the waiting space close the entrance and the library, and the meeting room at the bottom of the space. A custom deigned glass table for the meeting room is made by two green glass basis and an ultralight glass plan, while the directors tables are the Norman Foster design Nomos by Tecno, with Artemide table lamps. The last material used is the white pvc translucent ceiling that cross all the spaces alongside and in between the windowed wall and the service volume, to illuminate all the office space.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
The gross internal surface of the whole office is about 300 sqm. The office brief required to host a reception desk with a secretary working station looking the entrance door and open to the office spaces, a waiting area close the entrance and the reception, thought as an informal sitting room facing a wall library, the owner and leader room close the secretary, the waiting room and the entrance, three directive rooms for the associates engineers, one topographical instruments room, plus fifteen open working stations distributed in groups of two or four and a big meeting and conference room with a table for fourteen people and an interactive tv screen, for a total of twenty-two to twenty-eigth people working inside.

TAGS:
Interiors, Offices, Raw Interiors, Raw materials, Concrete, Iron, Iron covering, Jutting tables

RESEARCH ABSTRACT:
-

CHALLENGE:
The main challenge was to leave the working space as much open as possible to catch the light coming thought the long uninterrupted window wall facing the street outside, and at the same time make it possible having privacy and separation between different working areas as asked from the associates clients. This has been made possible by emptying completely the space from all existing partitions, spoiling all the structural pills and beams from plaster, to leave it completely open and naked, and then refilling it only with three like box volumes to separate the different areas. All services has been included inside an iron volume on the back side of the long windowed space. The reception desk, archives, baths, the kitchen and a measurement instruments room, have been concentrated inside a straight shape covered by iron sheets with iron doors set on the opposite side of the long windows side, that works as an unifying back to the open space, ending over the reception desk with a sloping ceiling incumbent on the hall soon behind the entrance door. Two other box like volumes painted in black contain principal, director and amministrative rooms, facing the windows and separating the working open space partitioned by glass walls with acoustic valence, in group of four work platforms. The work stations are organized over a single strongly jutting iron table for each room, in continuity with shelves below the windows running all across the office. An unique light box ceiling with a simple rectangular shape illuminate all the spaces with uniform light crossing all the rooms, further unifying the spaces in a whole one. While all installations are exposed with their metal sheets tubes and air machines leaved naked hanging from the ceiling.

ADDED DATE:
2017-02-24 17:22:29

TEAM MEMBERS (1) :


IMAGE CREDITS:
Fernando Guerra FG+SG

PATENTS/COPYRIGHTS:
Carlo Berarducci

Visit the following page to learn more: http://www.berarducciarchitecture.com/project s/interiors.asp
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Carlo Berarducci Architecture

PROFILE:
Berarducci Architecture is an awarded architectural firm based in Rome with projects and realized buildings in Italy and abroad. The studio deals with the design at all scales, from industrial and interior design to the scale of architecture and urban planning. The design approach of the firm starts from the ever-changing conditions at the base of each project, avoiding the search for a defined and repeated formal identity, providing to search the more synthetic, rigorous and linear solutions, together with the use of expressive, natural and sensual materials, looking for producing an emotional impact. Mies is still our inspirational guide. Berarducci Architecture received awards in national and international competitions. Between the main projects is Haus Bavaria, a private residence in an heritage urban site in Germany, the Luxury Oriental Day-Spa Kami Spa Parioli in Rome; the Libyan European Hospital in Libya; several residential complexes in Rome, Fregene, Olgiata; the Church of St. Augustine of Canterbury in Torre Maura, Rome. Carlo Berarducci graduated with honors from the University of Rome La Sapienza where he also obtained the title of Doctor of Philosophy (PHD) in Theories of Architecture.

NOMINATION DETAILS

Vdp Engineering Office by Carlo Berarducci Architecture is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Carlo Berarducci Architecture when results are announced.
AWARD DETAILS

Vdp Engineering Office by Carlo Berarducci Architecture is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2016 - 2017.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Carlo Berarducci Architecture.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Carlo Berarducci Architecture.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |