Cure & Care Pharmacy by KAAF Architects

Home > Winners > #54830


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Cure & Care

PRIMARY FUNCTION:
Pharmacy

INSPIRATION:
The inspiration of the pharmacy derives from raw natural materials and especially the custom shelving wood display system is connected to the natural landscape and the forested area of Kryoneri. The name “Kryoneri” is a composite word from the Greek for “cold” (krýo) and “water” (neró), and it is linked to the specific settlement created in 1923 by refugees from Asia Minor. The community’s emblem includes a column in the Ionic style with a pine tree emerging from it. The pine symbolizes the vegetation on Mount Parnitha.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The originality of the design reflects a solid question: How can the visitor take in the whole product display within a few seconds? The wood vertical elements of the custom shelving display, follow a parametric variable curve that is formed by designing a curved visual field for the visitor that relates to the product display as it unfolds. Therefore, the specific method of contextualising the elements targets the whole perception of the visitor, who can rapidly see all the products on display.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The objective is to create a functionally unified space, that does not interrupt the overall spatial continuity between the outer, public space of the shopping area and the private workspace of the pharmacists. The design principles have resulted in benefits to the customers. More specifically, the pharmacy clientele has increased, as have the sales of the full product range through the originality of the changing scene design. The time spent in the shop space by customers has also increased, thanks to the immediate functional and visual continuity of the space.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project is located in Kryoneri, in the Attica basin, to the north of Athens, Greece. The architectural design started in May 2015 in Athens and finished in September 2015 in Athens. The construction started in September 2015 and finished in November 2015.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
The twenty-four unique elements of the custom shelving display system are made of plywood veneer sheets and fabricated with a 3-axis Computer Numerical Control router. The pharmacy floor is covered with waterproof resinous cement to avoid erosion by tinctures and acids, while special layouts for placing medicine drawers that can be reached from the till have also been designed. Likewise, in the laboratory, stainless steel sinks and refrigerators for medicines and vaccines have been used, specific places have been designed to place equipment such as high-accuracy scales, volumetric tubes, magnetic heated baths as well as conical, heat-resistant vials.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Overall Interior Space Area: 80,00m2, Main Pharmacy Store Area: 50,00m2, Laboratory Area: 10,00m2 , Storeroom Area: 5,00m2, Washrooms & Beauty Cabin Area: 5,00m2, Till and Medicine Drawers Area: 10,00m2. Interior Height to Concrete Ceiling: 3,60m - Interior Height to Gypsum Fibreboard Ceiling: 3,00m.

TAGS:
Pharmacy, Cure & Care, Custom Shelving Display System, 3-axis CNC Router, Parametric Design, Wood Structure, Led Spotlights, Laboratory, Medicine Drawers, Storeroom.

RESEARCH ABSTRACT:
The gradual transition, or notional, predetermined path is transformed into a variable spatial experience, on the one hand composing the vertical level of the outer facade as a boundary between the public and the common space, and on the other, the vertical level of the scene as a boundary between the common space and the private areas of the pharmacy. Lastly, the extensive transparency of the fourteen-meter facade functions as a display for the interior of the pharmacy towards the exterior public surrounding area.

CHALLENGE:
The main challenge is to completely renovate an empty interior space into a pharmacy store. The primary intention is to create a changing scene, where as each element is contextualised, together they direct the eye and the visitor's movement along the product display of the pharmacy store. The scene is linearly developed as a changing, continual system that functions as a perceptual boundary between the private and public spaces. Thus, the scene simultaneously separates and unites the laboratory, the storeroom, and the washrooms with the main space of the pharmacy shopping area.

ADDED DATE:
2017-02-24 17:07:44

TEAM MEMBERS (3) :
KAAF Architects, Alexandros Kitriniaris and Verina Myroforidou

IMAGE CREDITS:
All Images belong to KAAF Architects and George Messaritakis, 2017

PATENTS/COPYRIGHTS:
Copyrights belong to KAAF Architects, 2017

Visit the following page to learn more: http://www.kaaf.gr
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
KAAF Architects

PROFILE:
KAAF - Kitriniaris Associates Architecture Firm, is an Athens based, award-winning international architecture practice, founded by Alexandros Kitriniaris. KAAF researches architecture ecology and human physiology through leading technological advances in order to reduce the environmental footprint and improve living conditions. To this end, the firm works with a multidisciplinary team of architects, structural and environmental engineers, landscapers, urbanists, interior designers as well as branding and marketing professionals to produce sustainable buildings and landscapes.

NOMINATION DETAILS

Cure & Care Pharmacy by Kaaf Architects is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by KAAF Architects when results are announced.
AWARD DETAILS

Cure & Care Pharmacy by Kaaf Architects is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2016 - 2017.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with KAAF Architects.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by KAAF Architects.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |