CONDOMINIUM Residential Condominium by Leesa Conley

Home > Winners > #54604


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
CONDOMINIUM

PRIMARY FUNCTION:
Residential Condominium

INSPIRATION:
The rectangular space had a continuous glass façade and a parallel structural column line breaking the open space in 2. That gave us the idea of locating the livable spaces next to the windows to get the higher ceiling heights and enjoy most of exterior light while the service spaces (bathrooms, closets, laundry and archive) were placed on the other side of the structural line. That gave us more freedom in the main areas (only the storefront mullions were a constraint) allowing us to design a long open space.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
Located in the prestigious Condominium Hotel, this space was vacant with concrete floors and ceilings and a 110 foot glass wall overlooking the city. Utilizing the extraordinary high ceiling height of 11’6 and expand on the length of the whole apartment we left an open corridor next to the storefront glass identified by the change of pattern on the hardwood flooring and the height and pattern of the ceiling. On top of the doors we placed glass so the ceiling pattern is shown continuous. This provided a dramatic design to emphasize the view and the light. With balconies along the window wall, all the interior spaces were designed to receive the natural light and open space. High end finishes of walnut, marble and lacquer compliment the spaces along with circular shapes in the living and dining room furnishings.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The apartment has two entrances. The main entrance opens to the foyer, a spaced covered with special customized panels that contain a geometrical pattern. This texture with relief hides also the closet and the main door. This foyer opens to the main open space between the living room, with a semicircular sofa facing a custom designed shelving unit, and a reading-waiting area with a bench and a two modern chairs. The service entrance opens to a vestibule that gives access to a guest bathroom and the laundry room. This vestibule opens to the main open space between the kitchen and dining table. The kitchen has modern cabinetry where fridge is hidden and appliances are flushed with the cabinets doors. It contains an island where the range and oven are located with seating area on the other side. The apartment is oriented to the North-west receiving the sun from the afternoon and allowing to enjoy the fantastic views of the sunset. The glass facade has automatic shades with different positions to control the exterior light as per user desire.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project started in 2015 and was completed in 2016.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Architecture, Building and Structure Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Working closely with the architect together we were able to weave the design of structure, mechanical, lighting and interior space design together to achieve a cohesive design. The end result is an elegant balance of design and engineering.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Spread over approximately 4,844 square feet, the apartment commands spectacular views of the city from this tall building located in central city. The linear distribution of its spaces follows its elongated floor plan, making the most of its glass façade, which features a series of triangular balconies. This pattern is repeated on the ceiling rose, creating a rhombus design when viewed from a certain angle. Aligned with the glass façade is the main corridor that connects the living room, dining and kitchen, with access to the bedrooms located on both endings. At one end is the Master room with a large walk-in closet and a Master bathroom. This master bathroom is wrapped with translucent marble stone.

TAGS:
design, architecture, curtain wall, space planning, interiors, furniture, wood floors,

RESEARCH ABSTRACT:
When the client purchased the property it was an empty unfinished space. It was an old conference room for the Rittenhouse hotel that was demolished to exposed the piping and ducts in order to distribute the space in three different apartments. The apartment is located next to the hotel mechanical room where supply, return and exhaust ducts from kitchens and bathrooms coming from the 18 floors below were crossing the space.

CHALLENGE:
The first task was to relocate some of these ducts out of the apartment foot print in order to obtain higher ceiling heights next to the glass façade. Noise control was a critical factor in all this process. The wall between the apartment and the mechanical room had to be super insulated. The new mechanical system for the apartment was also designed with a low noise level. The new water fixture locations were also critical. With limited access to the apartments below the coordination with neighbors for drainage work was difficult.

ADDED DATE:
2017-02-23 18:14:23

TEAM MEMBERS (4) :
Designer:Leesa Conley, Architect:Alvar Cortada, Architect:Eduardo Guzman and Engineer:Robert Benson

IMAGE CREDITS:
Images #1: Photographer Paul S. Bartholomew

Visit the following page to learn more: http://www.conleydesigninc.com
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Conley Design Studio

PROFILE:
Conley Design Studio, is a West Palm Beach interior design firm that focuses on hospitality, commercial, and retail design. The firm has been awarded due to their flexibility in selections and Eco-Friendly design concepts. Over the past few years, Leesa Conley has built a solid reputation in the industry and continues to serve as a leading designer innovative and imaginative ideas for their clients.

NOMINATION DETAILS

Condominium Residential Condominium by Leesa Conley is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Leesa Conley when results are announced.
AWARD DETAILS

Condominium Residential Condominium by Leesa Conley is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2016 - 2017.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Leesa Conley.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Leesa Conley.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |