Cohesive Bright Villa Residential by Max Lam Designs

Home > Winners > #50879


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Cohesive Bright Villa

PRIMARY FUNCTION:
Residential

INSPIRATION:
In Hong Kong, most living spaces have not much or even enough natural sun light coming in. This project is a three-storey villa, sun light is abundant which brings a good living environment for kids, the designer made good use of this to create a spacious and bright living space for the family.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
By making use of architectural elements and sophisticated lighting design, the designer has curated an interactive and cohesive space for a family of four in this three-storey house with a connecting garden. Natural lighting is introduced to every corner of the house, coming from the roof window through the glass stair railing to the living room; and from the glass panel wall at the porte cochere to the dining room. The natural lighting is then intertwined with the various carefully-designed artificial light sources positioned on the ceiling, below the cabinets, and on the floor level to bring about a multi-layered, highly coordinated and harmonized lighting effect. A significant architectural concept used in the interior design of this house is the feature wall and the flooring that extend from the open kitchen into the garden. Through using the same materials and design, the indoor and outdoor spaces are integrated as a whole. Another visually appealing spatial trick is the floor-to-ceiling display cabinet. This centerpiece is practical and can effectively heighten the vertical perspective of the overall living space. Being a father himself, the designer understands the needs of the new parents. He designed a see-through glass stair railing and placed sleek working desks in the living room and in the bedroom, such that the parents can look after and interact with their children even when they are working at home. A fence panel made of walnut wood is placed next to the window in the bathroom to bring in the natural light and to create a relaxing spa ambiance for the parents to unwind after a long day.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
Through the see-through glass stair railing, the parents are able to look after their toddlers more easily, and working desks are placed in master bedroom and living room, so that parents can take care of the kids even when they are working at home. As well as the open kitchen besides dining room and terrace, the chef is not alone during the party at terrace. All these settings allow interaction between the family and between different areas.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project started in October 2015 in Hong Kong and finished in June 2016.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Bringing natural light in is one of the major issues of this project. Architectural structure is the important issue of introducing natural light to every corner of the house, and glass is the main material for this. The ceiling window on the roof which is right at top of the staircase, the glass stair railing, the restructured large glass windows, all of these allow sunlight to penetrate into the house

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
3000 square feet

TAGS:
Villa, Contemporary, Modern, interior design, interactive, cohesive

RESEARCH ABSTRACT:
Communication with the client is very important in designing a home, the user experiment is more than everything. First of all, we get the basic requirement from the client about their habits, idea of space planning, their favourable style, etc. The client in this project is a workaholic couple with two kids, they need home office and they do not want to sacrify too much of the valuable time with kids, they are party animals and like cooking. Besides the clients, we carried out research by interviewing with other parents who have home office, who like gathering with friends and share good food. After all, we decided to build the open kitchen which is kind of merging with the terrace, so that the chef can participate always at parties. We arranged two work desks, so parents can take care of kids while working. And we built glass stair railing, so enhance a lot of communication and interaction in the family, no matter which area they are at.

CHALLENGE:
The most challenging part in this project is how to make use of natural light in this three storey villa where abundant sun light is available. We finally make a ceiling window, right at the top of the staircase, which allows sun light going through. With the see through glass stair railing, sun light penetrates to every corner of the house.

ADDED DATE:
2016-09-29 10:03:12

TEAM MEMBERS (4) :
Chief Designer: Max Lam, Designer: Andy Wong, Draftsman: Oscar Lau and

IMAGE CREDITS:
Bobby

VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Max Lam Designs

PROFILE:
“The fundamental and ultimate goal of my design is to improve people’s way of living and interaction within the space they are in.Quality of life is enhanced through the creation of a space that combines aesthetics and lifestyle with functionality and sustainability.” Being a multifaceted designer in both interior and lighting design, Max Lam Designs also stresses the importance of the use of lighting. “Lighting breathes life into a space. It invigorates the design of an interior. It is an integral and inseparable part in the design process – it completes and enlivens the story.” Often drawing inspiration from everyday life, Max, the Chief Designer is observant and attentive to his surroundings and the people in it. His work has an individualized and distinctive style that reflects the character of his clients and their visions. His enthusiasm has led him to found his design house in 2004 and over the last 12 years, Max has engaged in a spectrum of assignments spanning residential, hospitality and corporate commercial projects. His works have gained recognition both locally and abroad, such as the recent Silver award and Hong Kong Best award by Global Design Awards 2016, K-Design awards 2016 in Korea, 40 under 40 by Perspective Awards, MH Prominent Interior Designer 2015 and Successful Design Awards Space 2015 in Shanghai, and Merit Awards by Hong Kong Lighting Design Competition 2010. He has also been invited to participate in various worldwide exhibitions including the renowned International Contemporary Furniture Fair (ICFF) in New York and the 100% Design in Shanghai.

NOMINATION DETAILS

Cohesive Bright Villa Residential by Max Lam Designs is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Max Lam Designs when results are announced.
AWARD DETAILS

Cohesive Bright Villa Residential by Max Lam Designs is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2016 - 2017.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Max Lam Designs.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Max Lam Designs.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |