The Alchemist Office by Enoch Hui - Atelier E Limited

Home > Winners > #50562


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
The Alchemist

PRIMARY FUNCTION:
Office

INSPIRATION:
Inspired from the story below:- “Once upon a time, an alchemist walked into a forest, he buried a bag of base metals under the moonlight. A tree that grew so big and strong in a couple of minutes that it reached up to heaven and could be seen from anywhere on earth. After that, he developed the elixir of life, which would confer youth and longevity.”

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
Our client’s business began as a metal trading company. Through years of diversification it has now become a leader in the trading of recycled metals and e-scraps. We have woven an organic “ribbon” around the working spaces which in turn defines circulation volume in between. The “ribbon” is composed of thousands of recycled timber planks that are hinged with recovered metal works, chained and anchored to the floor as if they magically grew out of the ground.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
Once you enter the space, you can see through all rooms in between the gaps of intersected wood logs, view keeps transforming.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project started in November 2015 in Hong Kong and finished in February 2016.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Basically the whole space is formed by a series of recycled wood logs hanging from the ceiling with metal chains. Each intersected anchor point must be very accurate so we provided nearly 200 drawings for the contractor just for the production of the wooden feature.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Each recycled wood log with the size of 100mm(Width) x 100mm(Height) x 2000mm(Length).

TAGS:
Sustainable, recycle, wood, industrial, alchemist

RESEARCH ABSTRACT:
We tried different wooden joint fixing methods and at the end we came up a metal locking system at the end of the metal chain to hang the whole wooden partition complex. The metal locking system can be unscrewed to dismantle the whole wooden partition complex for future office removal. The whole system can be reused for the future, like Legos.

CHALLENGE:
The most challenging one was to persuade our client for this crazy office design idea especially in Hong Kong, usually the office tenants in Hong Kong stay at one office space for around 2 years and no one is willing to spend too much energy and time for designing an office. This case is exceptional.

ADDED DATE:
2016-09-22 12:08:28

TEAM MEMBERS (3) :
Enoch Hui, Vicky Chan and Van Chan

IMAGE CREDITS:
#1: Photographer Dick Liu, Variations, 2016.

Visit the following page to learn more: http://www.ateliere.com.hk/projects/working/c na
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Atelier E Limited

PROFILE:
Enoch Hui received his architectural training at the University of Bath and practiced architecture and interior design in both the UK and Hong Kong. He found Atelier E in the year 2009, where every project is a symphony of sequential and intertwining spaces with unique and refined detailing carefully arranged to produce a journey of discovery. This approach reflect Hui’s motto that life is full of joy, so enjoy it as much as you can, while you can. - and very much the same idea he always wants his client to experience in his design. Enoch is a full member of the Hong Kong Designers Association HKDA, an executive committee of Hong Kong Interior Design Association HKIDA and the chairman of Asia Pacific Interior Design Awards APIDA. He was selected as a winner in Perspective’s 40 under 40 Recognition 2013. He has also been a guest critic for design institutes at home and in the UK.

NOMINATION DETAILS

The Alchemist Office by Enoch Hui-Atelier E Limited is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Enoch Hui - Atelier E Limited when results are announced.
AWARD DETAILS

The Alchemist Office by Enoch Hui-Atelier E Limited is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2016 - 2017.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Enoch Hui - Atelier E Limited.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Enoch Hui - Atelier E Limited.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |