The Hive Residential House by Alex Chang

Home > Winners > #48236


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
The Hive

PRIMARY FUNCTION:
Residential House

INSPIRATION:
The Hive was inspired by the aesthetic look of a honeycomb. Hexagonal vintage-style floor tiles lead the way in from the main door, bringing our view towards the spacious living room and open concept kitchen which is covered with wood lookalike floor tiles. Placement of the sofa together with the shape of platform came from the geometry of hexagon. This create personal space around the house for owns retreat.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
Creating space is the main objective of the design. The activity room is closed off with tempered glass, so that the living room does not look too confined. Kitchen walls are hack to create an open concept idea, complete with a movable island countertop that can be wheeled around for more space. Chipboard material that clad the walls around with, effectively concealing the door and have become a giant pin-up board for displaying pictures.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
Lively and eclectic interior space

PROJECT DURATION AND LOCATION:
2 months. Singapore Yishun

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Hexagonal floor tiles laid irregularly merging with wood lookalike floor tiles in the living room while the bedroom floor is laid in a herringbone pattern with 2 different color tones. White craft brick walls make the space feel spacious and airy. Aluminum frame glass panel at the activity room. Chipboard material that clad the walls around with, effectively concealing the door. Wardrobe with bidding details to resemble stacked crates.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
1300 sqft 5 room HDB

TAGS:
The Hive, honeycomb, hexagon, creating space

RESEARCH ABSTRACT:
The idea was to create a spacious environment with eclectic elements. Making use of geometry shape to break away the traditional placement of furniture, it gives a different approach and stand up from the norm. With a mixture of materials in each corner of the house, it balance out the whole interior, enhancing the concept even further.

CHALLENGE:
The right material and colors have to be cleverly selected to achieve the lively and eclectic concept. The laying method of hexagon tiles leads our eye view towards the spacious living room. Walls have to be hacked to an open concept kitchen and aluminum glass frame replacing solid partition to create spaces in the house.

ADDED DATE:
2016-03-29 19:08:24

TEAM MEMBERS (1) :
Alex Chang

IMAGE CREDITS:
Alex Chang

Visit the following page to learn more: http://www.the80studio.com.sg
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
The 80's Studio Pte Ltd

PROFILE:
Since its establishment on September 9, 2012, The 80’s Studio has operated to both local and international standards, underpinned by robust business values and ethics. The interior design firm offers space planning and renovation services, aims to becoming one of the top interior design studios in Singapore. Within a short span of three years in operation, it has grown with a small but dynamic young team of six designers. The firm has won many local and international awards, that including renowned awards such as Singapore Outstanding Enterprise, International Design Award and Asia Pacific Brands Award, and plans on making its way to the world stage clinching more global recognitions. In order to display continuous efforts in quality assurance, The 80’s Studio works on three core values – Creativity. Service. Care.; where the team unleashes their creativity by thinking outside the box, keeping up to professionalism in rendering services and treating all clients with utmost priority. Through the years, the firm has completed an estimate of 100 ideal spaces and successful projects for clients of different needs. With a methodical yet creative way of project management, The 80’s Studio will continuously create a satisfactory service and worry-free experience for all of its clients.

NOMINATION DETAILS

The Hive Residential House by Alex Chang is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Alex Chang when results are announced.
AWARD DETAILS

The Hive Residential House by Alex Chang is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2015 - 2016.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Alex Chang.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Alex Chang.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
HOMEPAGE | SITEMAP | JURY | VOTING SYSTEM | EVALUATION CRITERIA | METHODOLOGY | BENEFITS FOR WINNERS | BENEFITS FOR SPONSORS | PRESS-KITS | NEWSLETTER | RESOURCES | DOWNLOADS | DATES | FEES | PAYMENT | WINNERS SERVICES | TRENDS | RANKINGS | DESIGNER PROFILES | SUPPORT | PRIVACY POLICY | PAYMENT METHODS | THE AWARD | JURY | CATEGORIES | REGISTRATION | PRESS | WINNERS | PUBLICATIONS | ENTRY INSTRUCTIONS | DATES & FEES | ELIGIBILITY | DESIGN REPORTS | MUSEUM OF DESIGN | GROUPS | INSTITUTIONS | COMPANIES | WINNER DESIGNS | SOCIAL TOOLS | BENEFITS | SPONSOR AN AWARD | CUSTOM COMPETITIONS | LIST OF COMPETITIONS | SPONSORED COMPETITIONS .
Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |