The Ship Bar/Restaurant by Robert Jamieson

Home > Winners > #48191


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
The Ship

PRIMARY FUNCTION:
Bar/Restaurant

INSPIRATION:
The client for this project came to us with a site and a name, The Ship. What ensued was a dramatic spatial change that took a long, low ceiling ground floor space with a dark basement, into a hip industrial bar/restaurant with high ceilings. Occupancy and egress requirements for the space limited the allowable ‘public’ area within the bar. Instead of having excess back of house, we removed about a third of the ground floor, opening up the space.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
‘The Ship’ is alluded to in the materiality and design, but in a modern, subtle way. The subtly marked entry at the street leads to a non-descript long, low corridor at the end of which unfolds a dramatic double height space that one descends down to. The existing stone clad, light well is back-lit behind the bar to create further ambiance.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The change space and sectional characteristics of the site were primarily made to create a prescribed experience or procession through the space. From the street there is little to identify what is inside. Once there you proceed down a non-descript, dimly lit corridor, until you see what seems to be an otherworldly moon pulling you towards the large double height space beyond. Once at the end of the corridor, the space opens down, and one descends as if entering the bowels of an old ship.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
This project opened in July of 2015, in New York, NY.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Use of reclaimed materials, found objects and re-purposed materials from the site was fundamental to the design of the project. Walls are clad with a counterbalance of riveted aged zinc and wood that was reclaimed from the ubiquitous water tanks adorning rooftops throughout NYC. Seating is comprised of custom booths upholstered with reclaimed patchwork sailcloth, and Knoll armchairs with vintage navy blankets. A dynamic lighting installation was created with inverted antique ship ventilation shafts. The design incorporates many found objects and antiques such as the common washbasin, antique doors and custom fabricated mirrors in the bathroom. Both the stair treads and window frames were made from the floor joists that were removed to open up the space.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
The space is 2,900sf over 2 floors.

TAGS:
Reclaimed, re-purposed, industrial, vintage, rustic modern, nautical, the ship

RESEARCH ABSTRACT:
When my client came to me with the name for his new bar project, I looked to draw on inspiration of 'The Ship', without being overly literal. Through the use of materials and objects that were either inspired by old ships and shipbuilding (aged riveted zinc panels) or came directly from old boats (ship ventilation towers) but used in an unexpected way as a light installation, I was able to evoke the feeling of 'The Ship' but in a way that feels honest, not kitsch.

CHALLENGE:
The most challenging part of this project had nothing to do with the design or execution of the work, but rather the logistics of getting the site paperwork in order by the landlord. This was an old building that we were changing the occupancy for eating and drinking and the process took much longer than we anticipated as we were held up by the owner of the building completing their required documentation.

ADDED DATE:
2016-03-29 01:42:56

TEAM MEMBERS (1) :


IMAGE CREDITS:
Sam Oberter Photography

Visit the following page to learn more: http://www.studiojamieson.com/theship/
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Studio Robert Jamieson

PROFILE:
Studio Robert Jamieson is a design firm specializing in commercial, residential and interiors projects. We provide innovative solutions that are clear, honest, and thoughtful through collaborative relationships with artisans, fabricators, materials suppliers and contractors to shape space and surface in unique ways. Modern and reclaimed materials are used in ways that go beyond their traditional or expected use. Sustainable building and site development is fundamental and integral to all of our work.

NOMINATION DETAILS

The Ship Bar/Restaurant by Robert Jamieson is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· The profile and other works by Robert Jamieson is also kept secret. This information will also be available later.
AWARD DETAILS

The Ship Bar/Restaurant by Robert Jamieson is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2015 - 2016.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Robert Jamieson .

· Click here to view the profile and other works by Robert Jamieson .
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
HOMEPAGE | SITEMAP | JURY | VOTING SYSTEM | EVALUATION CRITERIA | METHODOLOGY | BENEFITS FOR WINNERS | BENEFITS FOR SPONSORS | PRESS-KITS | NEWSLETTER | RESOURCES | DOWNLOADS | DATES | FEES | PAYMENT | WINNERS SERVICES | TRENDS | RANKINGS | DESIGNER PROFILES | SUPPORT | PRIVACY POLICY | PAYMENT METHODS | THE AWARD | JURY | CATEGORIES | REGISTRATION | PRESS | WINNERS | PUBLICATIONS | ENTRY INSTRUCTIONS | DATES & FEES | ELIGIBILITY | DESIGN REPORTS | MUSEUM OF DESIGN | GROUPS | INSTITUTIONS | COMPANIES | WINNER DESIGNS | SOCIAL TOOLS | BENEFITS | SPONSOR AN AWARD | CUSTOM COMPETITIONS | LIST OF COMPETITIONS | SPONSORED COMPETITIONS .
Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |