TaiKoo Hui Sustainable Washroom Washroom by Ida&Billy Architects

Home > Winners > #46875


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
TaiKoo Hui Sustainable Washroom

PRIMARY FUNCTION:
Washroom

INSPIRATION:
A bright grotto, a contemporary abstraction of nature, to refresh shoppers amidst the dazzling commodities, is our design concept for the underground toilet. Cyclorama setting is adopted, new white wall wrap around existing columns and wall to join the ceiling seamlessly with curve surfaces, create a bright and clean ambient. Idea of recycle/reuse is made visible by showing the reused aggregates on floor, and plants irrigated by local grey water.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The design aims to be role model of sustainability in commercial sector, by reuse, recycle and reduce. Minimum alterations are made to original layout. New terrazzo floor is formed by aggregates made from original stone finishes. White, seamless surface enhance brightness and avoid dirty corners. Plants help to purify air, add oxygen and life, irrigated with greywater from wash basins. Sustainable products are applied: GRG ceiling, water tap and hand dryer, waterless urinal, water-saving and vacuum toilet

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The design aims to raise the environmental awareness in public realm and to become the role model of sustainability in the commercial & retail sector. Indoor plants irrigated by basin greywater to purify air, raise indoor oxygen level, and add life and colors of nature. Integrated water tap cum hand dryer, waterless urinal, vacuum toilet and water saving WC are applied to saves water usage by 80%, reduce waste volume by 60% on a daily basis. LED lighting fixture applied help to save electrical consumption and maintenance cost.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project is located at the prime shopping mall of TaiKoo Hui in Tianhe commercial center of Guangzhou, China. It started in June 2015 and finished in Feb 2016.

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Minimum alterations are made to the original efficient layout, to minimize structural and piping alteration. The floor is a newly-casted dark grey terrazzo stone. The original sandstone and grey tiles are crushed as aggregates for the new terrazzo, forming unique golden chips to reveal the idea of recycle. Glass Fiber Reinforced Gypsum (GRG) panels are used to form the curved surfaces and ceilings. The panels are made to size and are designed to minimize excessive framing. The GRG material itself is also considered as post-consumer recycled material.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Area: approx.. 135 sqm Room height: approx. 2.8m Material/ product applied: Glass Fiber Reinforced Gypsum (GRG) panels, grey terrazzo stone with recycled stone aggregates, integrated water tap cum hand dryer, waterless urinal, vacuum toilet, water saving WC, LED spot light, indoor vertical plant Energy saving: water usage reduced 80%, waste volume reduced 60%, electricity saving on daily basis

TAGS:
Sustainable design, recycle and reuse, minimum alterations, spatial sculpting, human comfort, glass fiber reinforced gypsum, indoor green, water saving, waste reduction, electricity saving, terrazzo stone, waterless urinal, vacuum toilet, water saving WC, LED light

RESEARCH ABSTRACT:
The design aims to raise the environmental awareness in public realm and to become the role model of sustainability in the commercial & retail sector. In-depth researches on sustainability design for commercial use are conducted at early design stage, that focus on spatial planning and optimization, material recycle and reuse in construction phase, water recycling and saving, energy saving and waste reduction. It lead to a good result that attain up to 80% water and energy saving, and the design is highly popular and welcome by the public, with wide coverage in the local media.

CHALLENGE:
Situated in the commercial center of Guangzhou, the TaiKoo Hui complex receives tens of thousands of visitors daily, and its amenity facilities require an upgrade. The sustainable design washroom aims to raise the environmental awareness in the public realm and to become the role model of sustainability in the commercial & retail sector. The design aims to tie back to nature, formally as well as environmentally. Sustainability, spatial sculpting and human comfort drive the whole design.

ADDED DATE:
2016-02-27 10:45:07

TEAM MEMBERS (2) :
Designer: Ida Sze, Billy Chan and Project Manager: Michelle Tam

IMAGE CREDITS:
Image #1,2,3,4,5: Ida&Billy Architects

Visit the following page to learn more: http://www.idabilly.com
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
TaiKoo Hui (Guangzhou) Development Company Limited

PROFILE:
TaiKoo Hui is a large-scale multi-faceted complex in the thriving heart of the Tianhe Central Business District of Guangzhou, developed and managed by Swire Properties. Offering a gross floor area of approximately 358,000 sqm, it incorporates a prime shopping mall, two Grade A office towers, the first Mandarin Oriental Hotel in Guangzhou, and serviced apartments. TaiKoo Hui is set to become one of South China's most iconic landmarks and a social, shopping and lifestyle destination.

NOMINATION DETAILS

Taikoo Hui Sustainable Washroom Washroom by Ida&billy Architects is a Nominee in Sustainable Products, Projects and Green Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Ida&Billy Architects when results are announced.
AWARD DETAILS

Taikoo Hui Sustainable Washroom Washroom by Ida&billy Architects is Winner in Sustainable Products, Projects and Green Design Category, 2015 - 2016.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Ida&Billy Architects.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Ida&Billy Architects.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |