The North Face Westfiled Bondi Junction Retail Store by CoMa | Interior Architecture Studio

Home > Winners > #42789


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
The North Face Westfiled Bondi Junction

PRIMARY FUNCTION:
Retail Store

INSPIRATION:
The inspiration for the main feature for the store - cube - came from brand’s square logo, taking it as a point of departure and making it into a three-dimensional element. Through the use of plywood sheets and inspired by parametric architecture, the cube was dematerialised allowing visual connections between the outside and inside of the store. The dematerialisation of the cube responded to the mountain landscapes that are intrinsic to this brand.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
Situated in a shopping centre, the primary design focus was a good articulation of the shopfront to make it stand out. The customer would rarely approach the store front on therefore lateral views needed to be considered. An oversized plywood cube at 45 angle at the front of the store responds this design dilemma. This element creates a feature and backdrop for the window and offers the housing for the sales desk area. Utilising timber battens as a ceiling feature draws the customer’s eyes to the inside of the store while creating a dialogue with the shopfront cube

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The design creates a dialogue between the outside and inside of the store. The intention by locating the cube at 45 degree angle and having it see through, was to invite people to discover and explore what is behind it. Once inside the store, the flow is clean and easy to navigate. The customer can pick up their choices along the way before getting to the back of the store, where the more static part of is located. The fitting room’s volume alongside the shoe wall and seating area provides a more relaxed and contained feeling for the customer.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The Project is located in Westfield Bondi Junction in Sydney, Australia. Design Phase started in February 2015. Construction from June 2015. Completion July 2015.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
The finishes palette is clean and quite minimal, concrete finishes to the shopfront and floor throughout the store, white walls, yellow fabric and timber features. The use of dark charcoal ceiling finish gives a nice contrast to all these elements. Natural materials such as timber and black slate tiles combined with man-made materials like concrete and metal play with the essence of the brand which sells highly technical products produced for man to interact with nature. The custom printed fabric and the location of the volume for the fitting room pays homage to the sleeping bags and tents.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
The total store area is 180sqm, divided in 147sqm of retail space and 33sqm of store room. The shopfront is only 8.2m wide, making the space quite long and narrow. Keeping the shopfront visually open was important to draw the customer into the store. This was achieved by using frameless glass, the deconstructed plywood cube at 45 degree angle and the ceiling feature.

TAGS:
Interiors, design, retail, retaildesign, cube, plywood, interiorarchitecture

RESEARCH ABSTRACT:
The design research was based on taking the square logo, transforming it into an abstract 3D cube and dematerialising it to allude to the logo form without being too literal, and at the same time having a function. Making models of the cube was crucial in the research phase to really understand the proportions between mass and void, how thick the ribs should be and the space between them, how much of the volume should disappear or stay. The client and joiner took part of the research, as the cube had to be aesthetically right for the space, respond to the function correctly and be able to be built.

CHALLENGE:
The cube itself was the major challenge, plywood as the material proved to be the right one; however it still presented some technical challenges. The length and thickness of the standard sheets were not right. It was important for the design integrity for each rib of the cube to have one sheet of plywood without any joints and the proportions of mass and void to be maintained. The solution was to join 2 sheets together to achieve the correct thickness and custom-made length. All dimensions and proportions were adjusted and the end product looks like it was always supposed to be that way.

ADDED DATE:
2015-09-24 05:41:48

TEAM MEMBERS (4) :
Design Director: Mariela Sverdloff, Design Associate: Azul Paklaian, Senior Design Associate: Sebastian Seoane-Velilla and

IMAGE CREDITS:
Image #1: Photographer Tom Ferguson, TNF Westfield Bondi Junction, 2015
Image #2: Photographer Tom Ferguson, TNF Westfield Bondi Junction, 2015
Image #3: Photographer Tom Ferguson, TNF Westfield Bondi Junction, 2015
Image #4: Photographer Tom Ferguson, TNF Westfield Bondi Junction, 2015
Image #5: Photographer Tom Ferguson, TNF Westfield Bondi Junction, 2015


Visit the following page to learn more: http://coma.com.au
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
True Alliance

PROFILE:
Established in 1982, True Alliance is now one of the largest distributors in the Australian and New Zealand markets. True Alliance is home to some of the world’s most famous “must have” brands. True Alliance is focused on investing in the long term success of all of their brands - many of which are market leaders in their field. Headquartered in Sydney Australia, True Alliance has offices and showrooms in all other major cities in the region - including Melbourne, Brisbane, Adelaide and Auckland.

NOMINATION DETAILS

The North Face Westfiled Bondi Junction Retail Store by Coma | Interior Architecture Studio is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by CoMa | Interior Architecture Studio when results are announced.
AWARD DETAILS

The North Face Westfiled Bondi Junction Retail Store by Coma | Interior Architecture Studio is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2015 - 2016.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with CoMa | Interior Architecture Studio.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by CoMa | Interior Architecture Studio.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
HOMEPAGE | SITEMAP | JURY | VOTING SYSTEM | EVALUATION CRITERIA | METHODOLOGY | BENEFITS FOR WINNERS | BENEFITS FOR SPONSORS | PRESS-KITS | NEWSLETTER | RESOURCES | DOWNLOADS | DATES | FEES | PAYMENT | WINNERS SERVICES | TRENDS | RANKINGS | DESIGNER PROFILES | SUPPORT | PRIVACY POLICY | PAYMENT METHODS | THE AWARD | JURY | CATEGORIES | REGISTRATION | PRESS | WINNERS | PUBLICATIONS | ENTRY INSTRUCTIONS | DATES & FEES | ELIGIBILITY | DESIGN REPORTS | MUSEUM OF DESIGN | GROUPS | INSTITUTIONS | COMPANIES | WINNER DESIGNS | SOCIAL TOOLS | BENEFITS | SPONSOR AN AWARD | CUSTOM COMPETITIONS | LIST OF COMPETITIONS | SPONSORED COMPETITIONS .
Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |