Casa Dova Residential House by Alessandro Marchelli

Home > Winners > #34651


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Casa Dova

PRIMARY FUNCTION:
Residential House

INSPIRATION:
The historic center, a pedestrian street, a building of end 700, stones, courtyard, houses of Railing ... This is "Casa DOVA". Characterized in a mixture of emotions. An austere corridor turns accompanying the entry in "Casa Dova" a path "sensory", built on the basis of provocation of latent impressions, which exist in all of us. Stirring up, in a setting almost sterile, muffled, disturbing, absolutely took irregular shapes, a whirlwind of memories, thoughts, gestures, perhaps forgotten but always present.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The stairs back to their natural beauty, highlight the stone steps. Plans that come to life in warm colors of oxidized bronze, the walls of which regained their former glory with special effects. Vaults that have found their beauty, born from nothing remained suspended in the void of the stairs, wrapped in a mystery of curves modeled incurred by the light, making the scenery even more spectacular.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
-

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project started in April 2012 and completed in August 2012 Project realized in Nizza Monferrato - Asti - Piedmont - Italy

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Gypsum, LED light in home automation to create visual excitement, special walls corten iron, curved aluminum entrance door with four different radii to create unique scenarios. The advanced technologies used for the restoration of existing materials. Highly specialized technology to bring my sketch, then worked with digital modeling programs, as if to explode and turn it into mosaic, placing it on the wall of the entrance and on the arc

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Total renovation of the common parts of a building historical. The entrance, the various floors of the landing of the housing, the scale and the inner courtyard on four floors.

TAGS:
Alessandro Marchelli, Casa Dova, Nizza Monferrato, design, interior architecture, emotion, historical, design, LED, mosaico digitale

RESEARCH ABSTRACT:
A challenge to try to breathe new life into this building. Transform and shape the story with knowledge of architecture and design while maintaining the original features. Research carried out on the basis of old books combined with my design philosophy focused primarily on the taste of the unconventional, concentrating on interior architecture and design visionary and sensory

CHALLENGE:
Project extremely difficult and complicated trying to simplify the work to the workers and motivate them to learn construction techniques of the past, transforming the old works in modern works with the same charge of emotional feeling. Finding specific solutions with evaluation of historical iconographic material, starting from the choice of exterior color, reproducing geometric figures such as chess

ADDED DATE:
2014-04-01 03:09:52

TEAM MEMBERS (5) :
Interior Architect and Creative Director: Alessandro Marchelli , Art Director: Carlo Marchelli , Director of Works: Alessandro Conta, Lighting design: Luigi Caro and

IMAGE CREDITS:
Photographers: Duino Ruino & Michele Rubino

Visit the following page to learn more: http://www.alessandromarchelli.it
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Casa DOVA

PROFILE:
Alessandro Marchelli Interior Architect & Designer Philosophy Of The Company: With its unconventional inventiveness, the AM+D study alessandromarchelli+designers creates atmospheres, situations and feelings sometimes with a provocative attitude and in contrast with the outside world, not for a taste for going in the opposite direction but aiming at producing long-lasting sensations and emotional suggestions

NOMINATION DETAILS

Casa Dova Residential House by Alessandro Marchelli is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Alessandro Marchelli when results are announced.
AWARD DETAILS

Casa Dova Residential House by Alessandro Marchelli is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2013 - 2014.

· Read the interview with designer Alessandro Marchelli for design Casa Dova here.

· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Alessandro Marchelli.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Alessandro Marchelli.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit | Translations
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
HOMEPAGE | SITEMAP | JURY | VOTING SYSTEM | EVALUATION CRITERIA | METHODOLOGY | BENEFITS FOR WINNERS | BENEFITS FOR SPONSORS | PRESS-KITS | NEWSLETTER | RESOURCES | DOWNLOADS | DATES | FEES | PAYMENT | WINNERS SERVICES | TRENDS | RANKINGS | DESIGNER PROFILES | SUPPORT | PRIVACY POLICY | PAYMENT METHODS | THE AWARD | JURY | CATEGORIES | REGISTRATION | PRESS | WINNERS | PUBLICATIONS | ENTRY INSTRUCTIONS | DATES & FEES | ELIGIBILITY | DESIGN REPORTS | MUSEUM OF DESIGN | GROUPS | INSTITUTIONS | COMPANIES | WINNER DESIGNS | SOCIAL TOOLS | BENEFITS | SPONSOR AN AWARD | CUSTOM COMPETITIONS | LIST OF COMPETITIONS | SPONSORED COMPETITIONS .
Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |