Bright Curves Residence Residence by Dylan Baker-Rice

Home > Winners > #33706


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Bright Curves Residence

PRIMARY FUNCTION:
Residence

INSPIRATION:
Inspiration was taken from colour, the play of light off a surface at sunset and the work of light artists in using the immaterial to alter and shape the experience of space.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
Design is unique in formal language used to create a continuous space which is playful and contemporary. A space which works for adults and children with unique design elements that alter how the residence is used, creating different moods, atmosphere, and interations.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The design concept is to create a space which is flexible yet continuous. Fun yet serious. A space for play and for entertaining which changes throughout the day. Changes in mood and atmosphere through colour lighting, changes using the decorative screen which open and close, hidden spaces, compartments and surprises that connect the different spaces with form, creases, and soft curves.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project was finished in January of 2014 in Hong Kong, Hong Kong

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Custom terrazzo flooring leading from the entry to the kitchen space. Handmade terra cotta tiles for the kitchen, colour changing LED lighting in all rooms. Hidden spaces with heat bent corian to form curved walls for artwork. Fibre optic ceiling in kids bedroom that lights up like star constellation. Decorative screen made of thermo formed acrylic as with childrens toys. Bent glass with display case at front entry.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
178 square meter apartment

TAGS:
Colour, Curve, Mood, Flow, Screen

RESEARCH ABSTRACT:
Corian, plaster, glass, and terrazzo were chosen as materials which could be bent, altered, and changed so a simple space could be sculpted with soft curves in a confined plan. And so the space could have depth and convey the qualities of varying light. The curved pieces hide beams, closets, and display areas but also provide a soft surface for the play of light and surface, amplifying the intensity and feeling of the sunset or coloured light in the space.

CHALLENGE:
We chose to use traditional materials such as terrazzo in novel ways. We made a pattern that begins with very small pieces in the entry and transforms to larger colour blocks in the kitchen. We designed a screen using manufacturing technology for childrens toys so it could be beautiful and durable. We installed a fibre optic ceiling with nearly 1500 unique points corresponding to the nights sky above the bedroom, if the child could see through their ceiling.

ADDED DATE:
2014-02-28 03:42:25

TEAM MEMBERS (5) :
Design director- Dylan Baker-Rice, Director- Damita Yu, Lead Designer- Sara Campagna, Lead Designer- Kevin Wong and Designer- Hilton Chau

IMAGE CREDITS:
All photos courtesy of Luke Hayes, Cavendish Heights Residence, 2014

Visit the following page to learn more: http://www.affect-t.com
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Wai-Tsong

PROFILE:
A private commission for a young family. The clients are in the creative industry and wanted a space which would reflect their individuality and taste. Contemporary in their tastes, they are avid art collectors and collectors of mid-century designs. The commission was to house their distinct collection and display their pieces in the best possible light while providing generous living environment for entertaining, covering everything from formal dinner parties to play-dates for their children. The bedrooms were to be unique and fun places for the children and the master bedroom and bath spaces to be clean tranquil spaces. In some ways the apartment should be an oasis from hectic city life of Hong Kong but also reflect excitement of living in a unique city and environment.

NOMINATION DETAILS

Bright Curves Residence Residence by Dylan Baker-Rice is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Dylan Baker-Rice when results are announced.
AWARD DETAILS

Bright Curves Residence Residence by Dylan Baker-Rice is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2013 - 2014.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Dylan Baker-Rice.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Dylan Baker-Rice.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
HOMEPAGE | SITEMAP | JURY | VOTING SYSTEM | EVALUATION CRITERIA | METHODOLOGY | BENEFITS FOR WINNERS | BENEFITS FOR SPONSORS | PRESS-KITS | NEWSLETTER | RESOURCES | DOWNLOADS | DATES | FEES | PAYMENT | WINNERS SERVICES | TRENDS | RANKINGS | DESIGNER PROFILES | SUPPORT | PRIVACY POLICY | PAYMENT METHODS | THE AWARD | JURY | CATEGORIES | REGISTRATION | PRESS | WINNERS | PUBLICATIONS | ENTRY INSTRUCTIONS | DATES & FEES | ELIGIBILITY | DESIGN REPORTS | MUSEUM OF DESIGN | GROUPS | INSTITUTIONS | COMPANIES | WINNER DESIGNS | SOCIAL TOOLS | BENEFITS | SPONSOR AN AWARD | CUSTOM COMPETITIONS | LIST OF COMPETITIONS | SPONSORED COMPETITIONS .
Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |