CHI on Jardine's Lookout Residential Apartment by PplusP Designers Ltd.

Home > Winners > #30280


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
CHI on Jardine's Lookout

PRIMARY FUNCTION:
Residential Apartment

INSPIRATION:
When ‘CHI’ meets the Contemporary (where Feng Shui is in incorporated with contemporary design) In traditional Chinese culture, chi (also qi) is an active principle forming part of any living thing. It is frequently translated as 'natural energy flow' and it literally means 'breath' or 'air'. The ancient Chinese art of Feng Shui is an enduring design practice. People believed Chi permeated everything and linked their surroundings together. They likened it to the flow of energy around and through the body and environment, forming a cohesive and functioning unit. By understanding its rhythm and flow they believed they could balance the elements of Chi to make one’s home soothing and comfortable. With the above understanding and knowledge, a harmonious interaction of Chi enhancing Feng Shui and modern contemporary design was the foundation of this apartment design.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
Approaching the Foyer, you would be forgiven if you had found yourself mistaking this as an entrance to a Taoist place of worship. Based on Traditional Feng Shui, the Main Entrance is a very important space as this is the focal point where Chi is channeled, constantly replenishing and circulating throughout the living spaces, enhancing the well being of its occupants. It is the ‘Mouth of Chi’, as with the human body, the front door is also the way nutrition (energy) enters home. The position of the Main Entrance door has thusly been carefully considered to nourish the house and cultivate the health and wealth of the family. Further to this, the incorporation of an Ancient Coin patterned finish was a prerequisite element required for the ceiling, of which required interpreting into a more contemporary design. This was achieved by creating dual layers of plywood with laser cut circles, accentuated by the warm luminance of LED lighting. The striking console table was designed to complement the ceiling feature, along with bronze pendant lamps highlighting the ornaments, creating a welcoming Zen-like ambience.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
A colourful vibrancy of pastel colours was used in the Baby’s Room with the intention to provide stimulation for the infant, yet without being too harsh on the eyes. As with the Study Room, a minimalistic approach was taken with the design to allow for any future change of use as desired. Upon entering the Master Bedroom, there is an overwhelming feel of masculinity, with a few features catering female needs. The luxurious curved walnut finished backdrop has inset photo frames to add a personalized touch to the room. The overall atmosphere of the room is harmonized by the Forestier Fil De Fer pendant lamps set above the bedside tables. The en suite bathroom connected to the Master Bedroom is divided by a transparent glass door and window, which visually enlarges the entire space whilst creating a subtle contrast between the masculine appearance of the bedroom and the more feminine bathroom.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project started in Oct 2012 and finished in Sep 2013 in Hong Kong.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
The small Catellini & Smith PK pendant lamp is intentionally installed where the two different materials join, creating a pattern on the wall and highlighting the contrasting materials. Progressing along the corridor, one notices each door has a three-dimensional molded façade facing the corridor. Following Feng Shui methodology, this represents the future generation of the residing family. A wall previously dividing the study room and the corridor has been replace with clear glass, allowing natural light to radiate into the corridor space during the day. The colour palette used for the Study Room incorporates a green and natural tone, generating more Chi, which in turn promotes study and work. Additionally the room was purposely kept to a minimalistic design, allowing for a room use change for any new members to the family.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
2028 Square Feet.

TAGS:
chi, contemporary, Feng Shui, harmonious, modern, apartment, colour palette, family

RESEARCH ABSTRACT:
-

CHALLENGE:
-

ADDED DATE:
2013-09-23 02:39:51

TEAM MEMBERS (4) :
Creative Director Wesley Liu, Project Manager Eric Lau, Interior Designer Rajiv Yuen and Interior Designer KY Chan

IMAGE CREDITS:
PplusP Designers Ltd., 2013.

Visit the following page to learn more: http://www.ppluspdesigners.com/Project/42
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
PplusP Designers Ltd.

PROFILE:
PplusP Designers Ltd (P+P) is a young and rising design firm based in Hong Kong. Our practice produces high quality and innovative solutions through the synthesis of interior design and project management. Led by Wesley Liu, P+P brings together the creative mind of Wesley Liu and his experience in various design fields. The team includes architects, interior designers and graphic artists whom all share a common passion for design. P+P transcends beyond the scope of a design studio, providing multidisciplinary services across multiple industries, such as ART INSTALLATION, CORPORATE DESIGN, HOTEL , HOSPITALITY, RESTAURANTS, and RETAIL. The studio represents a collection of expertise from different divisions of the design discipline, hence opening up to a wider scope of conceptual ideas and possibilities. P+P operates on the methodology of a discreet and personal service. This is coherent with the multidisciplinary structure of the studio as our approach is REPONSE–ABLE. FLEXIBLE to the changing needs of each client. At P+P we pride ourselves in delivering spaces and experiences that derive from the disciplines assembled within the studio and those of our clients.

NOMINATION DETAILS

Chi On Jardine's Lookout Residential Apartment by Pplusp Designers Ltd is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by PplusP Designers Ltd. when results are announced.
AWARD DETAILS

Chi On Jardine's Lookout Residential Apartment by Pplusp Designers Ltd is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2013 - 2014.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with PplusP Designers Ltd..

· Click here to register inorder to view the profile and other works by PplusP Designers Ltd..
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |