Oscar Opticiens Optician by Pinkeye

Home > Winners > #28597


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Oscar Opticiens

PRIMARY FUNCTION:
Optician

INSPIRATION:
The duality of standard and sunglasses, and also of the old and new part of the building inspired us to start playing with blurred boundaries and overlapping divisions between the two spaces, with angular coloured surfaces establishing a dynamic and playful basis for us to start filling in the design - and effectively joining the two spaces by downplaying the existing wall

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The Grenoble, France based optician Oscar came to us to redesign their store when they annexed the neighbouring building and extended their range of standard glasses with sunglasses. The duality of standard and sunglasses, and also of the old and new part of the building inspired us to start playing with blurred boundaries and overlapping divisions between the two spaces, with angular coloured surfaces establishing a dynamic and playful basis for us to start filling in the design - and effectively joining the two spaces by downplaying the existing wall. The shop’s eye-catcher is a graphic measuring 3.75 metres tall by 3.10 metres across, entirely shaped by 780 sunglasses affixed in holes in the metal partition wall. The image can be altered into any imaginable design, depending on where the sunglasses are placed. Another feature of the design is the wooden corridor connecting the two spaces and simultaneously serving as a display space for the products.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The client wanted to be able to change a part of the visual appearance of the store over time.For him this was a very important aspect of getting the attention of the customer. He suggested working with art panels that could be replaced from time to time. We suggested to do something with glasses instead and came up with the adaptable sunglasses visual on the wall facing the window.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
Grenoble, France. The project started in august 2011 and was finished in February 2012

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
We wanted the diagonal line that runs over the floor and walls to be a visible and present as possible. In order to achieve this we had to design light-footed furniture, which we liked to contrast with a heavy top. The large sunglasses wall is made out of steel and is covered with pairs of holes to match the glasses' ears. A set of small wooden sticks, painted equally green as the wall itself, with magnets on the ends can be put between each pair of holes to create a 'nose' for the glasses

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
150 sq.m (workplace included)

TAGS:
Optician, Interior, Retail

RESEARCH ABSTRACT:
-

CHALLENGE:
The challenge was to connect the new part (sunglasses) and the old part of the store (optical glasses) and remaining the existing wall cabinets of the old part. Our solution was to create a tunnel piece connecting the both and visually replacing the border between the 2 parts by creating a diagonal line that runs over the floor, cabinets and walls into the old part.

ADDED DATE:
2013-03-01 10:22:58

TEAM MEMBERS (1) :
Pinkeye

IMAGE CREDITS:
Pinkeye, 2012.

Visit the following page to learn more: http://www.pinkeye.be
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Oscar Opticiens

PROFILE:
-

NOMINATION DETAILS

Oscar Opticiens Optician by Pinkeye is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Pinkeye when results are announced.
AWARD DETAILS

Oscar Opticiens Optician by Pinkeye is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2012 - 2013.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Pinkeye.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Pinkeye.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
HOMEPAGE | SITEMAP | JURY | VOTING SYSTEM | EVALUATION CRITERIA | METHODOLOGY | BENEFITS FOR WINNERS | BENEFITS FOR SPONSORS | PRESS-KITS | NEWSLETTER | RESOURCES | DOWNLOADS | DATES | FEES | PAYMENT | WINNERS SERVICES | TRENDS | RANKINGS | DESIGNER PROFILES | SUPPORT | PRIVACY POLICY | PAYMENT METHODS | THE AWARD | JURY | CATEGORIES | REGISTRATION | PRESS | WINNERS | PUBLICATIONS | ENTRY INSTRUCTIONS | DATES & FEES | ELIGIBILITY | DESIGN REPORTS | MUSEUM OF DESIGN | GROUPS | INSTITUTIONS | COMPANIES | WINNER DESIGNS | SOCIAL TOOLS | BENEFITS | SPONSOR AN AWARD | CUSTOM COMPETITIONS | LIST OF COMPETITIONS | SPONSORED COMPETITIONS .
Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |