Festival Village Arts Hub by TILT and LYN Atelier

Home > Winners > #28368


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Festival Village

PRIMARY FUNCTION:
Arts Hub

INSPIRATION:
We are a collaborative design practice, emphasising social design. We wanted to create a vibrant, socially engaged community arts Hub in the centre of London's South Bank. What attracted TILT to this project was the extent to which the client was willing to embrace our collaborative design approach and recognise its potential as a tool to inspire participation and build community. We were also inspired by the challenge to make the space almost entirely from recycled materials.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The Festival Village was designed as the social hub of the Festival of the World, a summer arts festival organised by London's Southbank Centre in 2012. There were three key principles. First, that the space was regenerative, bringing new life to an underused part of the Southbank site. Secondly, that the space was conceived and delivered through the participation of the local community. Lastly, that the space would function as a hub for all the 4000 artists performing as part of the festival.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
We see space design as designing interactions, and therefore as a way to enable the social sphere. We practice a codesign and comake approach as it empowers ownership and leads to richly diverse spaces like Festival Village. It is difficult to measure the social impact that a space can have on people, but we know that including people in the design leads to an end result that is unique, enabling and performs far better for a community of users than a space designed in an non-participative way.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project began in January 2012 and completed in May 2012 in London, The Festival Village formally launched in June 2012.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Social Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
We used a methodology rooted in codesign and comaking. We built a community of 200 local people, including artists, young people and staff to deliver the space. By applying an adaptable approach to the design, we maximised the use of the space, incorporating a cafe, cinema, meeting rooms, lounge, library, bar, outdoor area, and performance space all within the one space. A blog, Facebook and Twitter account were created and regularly updated by the community, feeding the momentum of the project.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
Reclaimed site plywood and graffiti boards, donated bricks, British Library exhibition shelving, recycled bottles, concrete, ratchet straps, felt, found tables legs and chairs, build mesh, corrugated polycarbonate and softwoods.

TAGS:
codesign, comake, collaboration, arts, community, sustainability, recycled, pop up

RESEARCH ABSTRACT:
TILT is a design practice, leading the industry in codesign. Our methodology has been tried and tested in numerous projects around the world. At the heart of TILT's practice is a unique codesign methodology that transforms the way people interact with each other and the spaces around them. By including people in the design and making of their spaces TILT encourage users to explore the role of objects and furniture and its impact on their own culture and behaviour.

CHALLENGE:
The hardest part of the project was creating and curating the community. We worked with the client to appeal for volunteers, held regular workshops and used social media to help them stay in touch. Having a diverse range of participants, from students to retirees, was a challenge, as we needed to find activities that suited all levels. Comaking raised building compliance issues. We employed expertise as required. It was crucial to abide by the law and prove that spaces can be made in this way

ADDED DATE:
2013-02-27 05:31:49

TEAM MEMBERS (2) :
The Festival Village was a collaboration between the design practices TILT and LYN Atelier. and There was also contributions to the design and making from over 200+ volunteers whose names appear in the space itself but are too numerous to list here.

IMAGE CREDITS:
TILT and LYN Atelier, 2012.

Visit the following page to learn more: http://goo.gl/5Alcf
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
The Southbank Centre

PROFILE:
Southbank Centre is a complex of artistic venues in London, on the South Bank of the River Thames between County Hall and Waterloo Bridge. It comprises three main buildings (the Royal Festival Hall, the Queen Elizabeth Hall and the Hayward Gallery), and is Europe’s largest centre for the arts. It attracts more than three million visitors annually. Nearly a thousand paid performances of music, dance and literature are staged at Southbank Centre each year, as well as over 300 free foyer events and an education programme, in and around the performing arts venues. In addition, three to six major art exhibitions are presented at Hayward Gallery yearly, and National Touring Exhibitions reach over 100 venues across the UK.

NOMINATION DETAILS

Festival Village Arts Hub by Tilt and Lyn Atelier is a Nominee in Social Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by TILT and LYN Atelier when results are announced.
AWARD DETAILS

Festival Village Arts Hub by Tilt and Lyn Atelier is Winner in Social Design Category, 2012 - 2013.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with TILT and LYN Atelier.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by TILT and LYN Atelier.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |