Unparalleled Flexibility: Gallery Design A museum-quality gallery space by Nicholas Ho

Home > Winners > #27337


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Unparalleled Flexibility: Gallery Design

PRIMARY FUNCTION:
A museum-quality gallery space

INSPIRATION:
“A successful gallery design is one that appears effortless, and yet poses minimal constraints. The space is to complement the exhibition, to enhance its effect, and not to compete technically and spatially. If form follows function, then for a flexible space, the form should be ever-changing - formless.” - Nicholas Ho, 2012

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
Artify Gallery was established with a vision to build a supportive art platform for emerging artists in Asia. Under this ambitious aim, the space was designed with one core identity - to be universally flexible. From hardware components to technical provisions, every single visible component in the 150 sq metres setting is mobile, easily stored and applicable on both sides. Including all exhibit partition walls, the reception station, gift shop shelves, and display drawers, the gallery allows for an extremely versatile ground for traditional hanging exhibitions to contemporary installations.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The design approach is to make every components in the space 100% flexible, in order to provide maximum spatial and functional transformation. Each component, sits on a custom-made stainless framework supported by heavy duty wheels. It also has a concealed full height access panel on all the periphery edges. Inside these movable components, there are hydraulic brakes that not only help stabilises the component, but also ensure it is leveled accurately upon manipulation. All components in the space is easily movable once the hydraulic brakes are lifted. With sizes of the movable components matching the designed modular spatial grid, allowing them to be stored efficiently and accurately, the space can be converted into a complete open space within 1 hour.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
From inception to completion, the project took 45 days. Since the project was in a rush, the design stage took 15 days, overlapping with the preliminary site preparation works. From October 2012 to December 2012

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
In order to enable this maximum potential of spatial layouts, all technical provisions are concealed and located in the ceiling, thus reducing any conventional planning constraints. The structural ceiling grid is constructed on building grade I-beam, and with the industrial loading capacity of the building, the grid is capable of hanging heavy weight artworks, anything from a table to four cars, giving complete freedom of exhibits to Artify and its artists. This bespoke structural framework also combines the gallery’s background flourescent lighting and its system of flexible location spotlights, forming a highly technical yet visually subtle utility system that allows for a controlled environment, guaranteeing museum standards for climate, accoustics and lighting. The refinement of the exhibition space - with self-levelling screed flooring, plastered white walls and diffused lighting - contrasts with the “found” conditions inherent in the warehouse building - offering a distinct yet fitting minimal-chic aesthetic that respects the industrial environment that supports it.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
150 square metres space, 15m (L) x 10m (W) x 3.5m (H) with a deal room, 100% flexible/movable reception station, gift shop shelves and drawers and exhibition panels

TAGS:
art, gallery, exhibition, museum, flexible, universal, interior, transformation, conversion

RESEARCH ABSTRACT:
With a collaborative vision to build a supportive art platform for emerging artists in Asia. Under this ambitious aim, the space was designed with one core identity - to be universally flexible. From inception to completion, Nicholas Ho has sought to redefine the notion of flexibility and to maximmise the all potential spatial layouts. In today’s era, where the need for constantly changing exhibition designs is greater than ever, Artify Gallery pushes the boundaries not in articulating space, but in the very act of dearticulating it

CHALLENGE:
To truly challenge the notion of flexibility and to redefine it in contemporary terms is to have the technical aspects merges with the spatial presence perfectly and seamlessly. It is crucial that the flexible space is support by a strong and universal technical system, from electrical to lighting provisions, climate control to acoustic balancing. In order to enable this maximum potential of spatial layouts, all technical provisions are concealed and located in the ceiling, thus reducing any conventional planning constraints. The structural ceiling grid is constructed on building grade I-beam, and with the industrial loading capacity of the building, the grid is capable of hanging heavy weight artworks, anything from a table to four cars, giving complete freedom of exhibits to Artify and its artists. This bespoke structural framework also combines the gallery’s background flourescent lighting and its system of flexible location spotlights, forming a highly technical yet visually subtle utility system that allows for a controlled environment, guaranteeing museum standards for climate, accoustics and lighting.

ADDED DATE:
2013-01-16 08:02:04

TEAM MEMBERS (1) :


IMAGE CREDITS:
Nicholas Ho, 2012.

VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Artify Gallery Ltd.

PROFILE:
Artify gallery is dedicated to the art of contemporary print and paper works. Artify gallery hosts a dynamic combination of exhibitions and interactive events such as workshops, edition printing with artists, talks and screenings that are programmed to benefit the public. Given the excellence and availability of its printmaking facilities, Artify gallery also works directly with both established and emerging international artists to create an exclusive line of editions. The aim is to provide a carefully curated selection of the artist-designed products that share two common criteria: functionality and accessibility. These objects are available via the Artify gallery.

NOMINATION DETAILS

Unparalleled Flexibility: Gallery Design a Museum-Quality Gallery Space by Nicholas Ho is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Nicholas Ho when results are announced.
AWARD DETAILS

Unparalleled Flexibility: Gallery Design a Museum-Quality Gallery Space by Nicholas Ho is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2012 - 2013.

· Read the interview with designer Nicholas Ho for design Unparalleled Flexibility: Gallery Design here.

· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Nicholas Ho.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Nicholas Ho.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
HOMEPAGE | SITEMAP | JURY | VOTING SYSTEM | EVALUATION CRITERIA | METHODOLOGY | BENEFITS FOR WINNERS | BENEFITS FOR SPONSORS | PRESS-KITS | NEWSLETTER | RESOURCES | DOWNLOADS | DATES | FEES | PAYMENT | WINNERS SERVICES | TRENDS | RANKINGS | DESIGNER PROFILES | SUPPORT | PRIVACY POLICY | PAYMENT METHODS | THE AWARD | JURY | CATEGORIES | REGISTRATION | PRESS | WINNERS | PUBLICATIONS | ENTRY INSTRUCTIONS | DATES & FEES | ELIGIBILITY | DESIGN REPORTS | MUSEUM OF DESIGN | GROUPS | INSTITUTIONS | COMPANIES | WINNER DESIGNS | SOCIAL TOOLS | BENEFITS | SPONSOR AN AWARD | CUSTOM COMPETITIONS | LIST OF COMPETITIONS | SPONSORED COMPETITIONS .
Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |