Invisible parking fortification Vechten Parking lot and entrance national museum by Marcel Eekhout and Paul de Kort

Home > Winners > #26475


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Invisible parking fortification Vechten

PRIMARY FUNCTION:
Parking lot and entrance national museum

INSPIRATION:
The invisible military landscapes of the Dutch Waterline Cradle to Cradle thoughts

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
This is a parking space that does not look like a parking space. This makes the project unique because it is successful in what it wanted to achieve. This is a unique car park for 250 cars, touring cars, shuttle busses and 100 bicycles that is invisible when there are no cars. It looks like a meadow with concrete anti-tank elements and storks nests on high poles. When the cars are parked the fort and concrete Bunkers are still visible. The anti tank elements, parking tiles shows a military order. When the cars are parked the military order becomes visible. In the evening the stork nests seem to be the armatures for the light

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The entrance path is used for all traffic. There is an entrance element with barrier. The dynamic traffic as there are shuttle bus, touring cars stay on this part, at the roundabout can step off the busses. The individual cars drive to the long stay parking meadow. The footpath leads through the meadow with concrete bunkers to the entrance of the fortification Vechten.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The design work started in januari 2011. In april 2013 the parking lotwill be opened. The project is along the A12 near Utrecht in Holland.

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
The area is a composition of grass, trees, concrete paths, parking tiles and anti-tank elements. The whole parking lot can be removed without distressing the water flows, soil and archaeological monument in the underground. The concrete is made of re-used old concrete and of concrete without cement. Te lighting is subtle with an amber colour and led. The bats, that live in the fortification, are not disturbed by this light that is only turned on when there is an activity at the fortification.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
3 hectares

TAGS:
C2C, parking lot, concrete grass tiles, Dutch Waterline, fortification Vechten, military landscape, invisible

RESEARCH ABSTRACT:
We did research on the characteristics of the Dutch Waterline. The quality of the place and the specific archaeological site. We investigated on materials because of the Cradle to Cradle principals and the bats who hibernate in the fortification.

CHALLENGE:
Making a parking lot specific for this location in The Dutch Waterline, on top of a underground national monument of the Romans. It is an invisible military landscape that in normal use is an agricultural meadow, but that can change into a water landscape so the enemy can not go through. How to make an invisible parking lot and express the military landscape? Using the thoughts of Cradle to Cradle for landscape design and the materials.

ADDED DATE:
2012-09-15 05:56:45

TEAM MEMBERS (3) :
Marcel Eekhout landscape architect, Aleks Droog, landscape architect and Paul de Kort, artist

IMAGE CREDITS:
Marcel Eekhout and Paul de Kort, 2012.

Visit the following page to learn more: http://www.parklaan.nl
VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
PARKLAAN landscape architects

PROFILE:
Parklaan landschape architects translate the past to the future. It is an office that is specialised in landscape planning and design for 'green' cultural heritage (historical- and archeological sites), cradle to cradle and biobasedlandscapes. We make hidden archeological sites visible by landcaping. We do not restaurate historical landschapes but translate them to the present and make them ready for the future. Modern landuse and old values are combined in designs.

NOMINATION DETAILS

Invisible Parking Fortification Vechten Parking Lot and Entrance National Museum by Marcel Eekhout and Paul De Kort is a Nominee in Landscape Planning and Garden Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Marcel Eekhout and Paul de Kort when results are announced.
AWARD DETAILS

Invisible Parking Fortification Vechten Parking Lot and Entrance National Museum by Marcel Eekhout and Paul De Kort is Winner in Landscape Planning and Garden Design Category, 2012 - 2013.

· Read the interview with designer Marcel Eekhout and Paul de Kort for design Invisible parking fortification Vechten here.

· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Marcel Eekhout and Paul de Kort.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Marcel Eekhout and Paul de Kort.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Marcel Eekhout and Paul De Kort's Landscape Planning Design?
You will most likely enjoy other award winning landscape planning designs as well.
Click here to view more Award Winning Landscape Planning Designs.


Did you like Invisible Parking Fortification Vechten Parking Lot and Entrance National Museum? Help us create a global awareness for good landscape planning design worldwide. Show your support for Marcel Eekhout and Paul De Kort, the creator of great landscape planning design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great landscape planning designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |