Functional Aesthetic Airport Control Centre by Lam Wai Ming

Home > Winners > #22846


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Functional Aesthetic

PRIMARY FUNCTION:
Airport Control Centre

INSPIRATION:
When a designer has to create a Control Centre of an international airport, it is not merely a matter of providing comfortable workspace. Instead, it is more like installing a steering wheel to a car or a rudder to a ship. Named the world’s best airport, our major goal of design is not to tarnish its international repute. Having said that, the design of this Control Centre is not a result of tiptoeing quietly around programmatic considerations. With an area of 600 sq m within the Hong Kong International Airport, the Control Centre has to contain 3 main functional areas: Daily Management & Operations (DMO) zone, operation manager office and Emergency Management (EM) zone. The challenge is to efficiently accommodate densely equipped technical spaces, to cut down logistic interference from unexpected events, and ultimately streamlining future operation. Evidently a conventional office layout just won't do – the brief calls for an unprecedented smart solution to house a vigorously dynamic operation.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
To form umbrella coverage to the Control Centre is the feature ceiling and the extruded aluminium wall panels. They become the distinct architectural features of the space, aspired by capitalization of the spatial performance criteria to satisfy audio and lighting optimum.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
When each functional area features cutting edge computing, networking and monitoring equipment with high demand on lighting, acoustic and air-conditioning levels, the design must be rooted in its function first. When the DMO Team controls every aspect, big or small, within the Terminal Building, from security checkpoints, to flights information, down to the cleaning of the waste bin, they need constant monitoring of the entire Terminal Building. Made up by about 60 staffs closely working together from 7 different departments, the team must work in collaboration with one another. The result is a converging row seating arrangement to unify and distinguish the allotment at the same time. Floor is sloped to provide an unobstructed view towards a large screen monitor through which, on top of individual computer from each workstation, hundreds of images of the airport environment could be seen. The EM zone on the other hand, is deliberately set apart from the DMO due to its need for flexible yet accurate control towards unpredictable crisis handling. Each workstation could be an autonomic entity but yet capable of holding a dialogue with the entire ad hoc EM group. As the Control Centre must operate in a 24-hour mode, and cannot allow temporary shut-down for even normal routine maintenance, a service gantry was constructed above the ceiling. Also due to this reason, all air handling units of air-conditioning systems were needed to be installed at the centre of the hall since there is no console desk located at that area in normal situations. The funnel-shaped ceiling also served as the only access for delivery of equipment to the service gantry above the ceiling.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
This office is located in Hong Kong started in March 2009 and finished in July 2009.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
To form umbrella coverage to the Control Centre is the feature ceiling and the extruded aluminium wall panels. They become the distinct architectural features of the space, aspired by capitalization of the spatial performance criteria to satisfy audio and lighting optimum. Light fittings are installed inside the dropped triangular flanks of the ceiling panels, so that light can be reflected on the back of its adjacent flank in front. The orientation of the light sources is intentionally arranged along the viewing direction of the user, hence even the users look up at the projection screen in front of them, they cannot see direct light sources. By the same token, to prevent sound wave from rebounding inside the operation hall, apart from the rugged ceiling panels, custom-designed aluminum extruded louvre panels are used as the wall and furniture front panels. Depending on the location, some louvre panels are perforated and with insulations at the back to silence noise or to enhance the acoustic effect.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
-

TAGS:
function, lighting, custom-designed, workspace

RESEARCH ABSTRACT:
-

CHALLENGE:
Coinciding with a giant web suspended in the air, the ceiling becomes a quiet coherent disguise for an otherwise equipment-dominated plane. These architectural features are distinct programmatic elements, deliberately set apart from the field. In another word, the core value of the design lies in the celebration of its orchestrated functional appeal.

ADDED DATE:
2010-10-28 16:08:48

TEAM MEMBERS (6) :
Lam Wai Ming, , Irene Ito, , Kent Wong, , Esther Yeung, , Fanny Leung, and Geo liu

IMAGE CREDITS:
Lam Wai Ming, 2010.

VOTE FOR THIS DESIGN

VOTE FOR THIS ENTRY

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Hong Kong Airport Authority

PROFILE:
-

NOMINATION DETAILS

Functional Aesthetic Airport Control Centre by Lam Wai Ming is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Lam Wai Ming when results are announced.
AWARD DETAILS

Functional Aesthetic Airport Control Centre by Lam Wai Ming is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2010 - 2011.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Lam Wai Ming.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Lam Wai Ming.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit | Translations
See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |