M and W Residence by Shih Chieh Kao

Home > Winners > #126727


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
M and W

PRIMARY FUNCTION:
Residence

INSPIRATION:
The design is inspired by the love for the natural scenery of the mountains, through the modern expression technique, combined with the ups and downs of the mezzanine space, it traces the ridges of the mountains and makes the occupants explorers in the mountains and streams. Even in a limited number of acres, you can still feel the fresh and wild nature of reason and gentleness, and retain the heart of loving life and nature.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
In the 43 square meters split level space, under the framework of extreme functional requirements, the elevation characteristics of the split level space and the flat elevation openings in various dimensions are used to guide the multi faceted relationship between each space and maximize the utilization of the floor effect. At the same time, it preserves natural lighting and extends the number of visual acres to the maximum.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
In the multi layered space with high and low drops, the homeowner is like a mountaineering explorer, discovering different scenery and moods at every turn of the peaks and different angles of vision. When alone, you can work and exercise in the multifunctional study room, or read a book in the reading area beside the bed. The stairs become a platform to look at the outdoor scenery, and get along with the soul comfortably in the mountains and forests. When family and friends pay a visit, you can cook and share meals in the kitchen, or lean on the rock stairs to talk and interact freely.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project started and finished in August 2020 in Taiwan.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
At the entrance, the porch and the kitchen are separated by glass and mirror composite screens to divert the moving lines and retain the flow of light, which brings the aesthetic effect of virtual and real. The low entrance hallway is set like a crack in the rock and combined with light, highlighting the open and bright feeling of the main living space. The original layout has a height difference between the living room and the study. In response to the needs of use, we set up a mezzanine above the study, so that the levels of the public and private areas can be distinguished, just like the different stages of the mountain. The rotating TV wall uses dynamic functionality to make the boundary between the study and the living room ambiguous, forming an open and coherent view.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
The bedroom on the mezzanine floor is located on the overhanging rock block of the mountain. The two sides are separated by transparent glass and hollow, and the dressing room becomes the opposite mountain. The hollowed out iron staircase and the study room in the descending area are mainly indigo blue, describing waterfalls and quiet deep pools. The details of the iron structure are wrapped in leather, and they are parasitic vines between the mountain trails. When the user walks between the steps, the bird lights on the patio, as if being disturbed by the explorers visit, fly lightly and gracefully between the valleys. The gray volume extending from the stairs to the study room is cut diagonally at one end of the desk to make the rock more organic, like the edges and corners polished by natural changes. In addition, we also use special paints on the TV wall and a dining table with brushed and mottled colors to simulate the erosion of minerals in the stream and the color gradation. The specially treated wooden floor will show different color changes over time and daily use.

TAGS:
Interior, Design, House, Residence

RESEARCH ABSTRACT:
The porch and the kitchen are divided by composite material screens to create the beauty of light and shadow between the virtual and the reality. The low porch combines the image of cracks in the rock with light to highlight the openness of the main space. We set up a mezzanine above the study room to distinguish the hierarchy between the public and private areas, while the rotating TV wall ambiguities the boundaries to form spatial continuity. On the other hand, the interlacing of iron pieces introduces a sense of cleanliness of modern style. We also separate the two sides of the mezzanine from the wall to create the image of the mountains and rocks hanging and facing each other. The bottom steps connect the living room and study room with a gray platform. They are like huge rock masses, and serve as a viewing platform and seating area in the living room. In the study, it functions as a desk.

CHALLENGE:
Because the indoor space is only 43 square meters, it is necessary to think about the expansion of the future life for single homeowner. How to put all the functions in a limited space and retain the open and penetrating visual experience is a problem that needs to be considered in this case.

ADDED DATE:
2021-06-14 04:19:44

TEAM MEMBERS (1) :
Kao Shih Chieh

IMAGE CREDITS:
Hey! Chesse

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
MoreIn Design

PROFILE:
MoreIn Design does the comprehensive design from the architectural perspective and thinking, integrates the needs, environment, humanities, aesthetics, budget, and future prospect through the full communication with people and brands, and attempts to use the different materials, techniques, and topics to customize the most appropriate space atmosphere and appearance.

NOMINATION DETAILS

M and W Residence by Shih Chieh Kao is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Shih Chieh Kao when results are announced.
AWARD DETAILS

M and W Residence by Shih Chieh Kao is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2021 - 2022.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Shih Chieh Kao.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Shih Chieh Kao.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Submit Comment | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Shih Chieh Kao's Interior Design?
You will most likely enjoy other award winning interior designs as well.
Click here to view more Award Winning Interior Designs.


Did you like M and W Residence? Help us create a global awareness for good interior design worldwide. Show your support for Shih Chieh Kao, the creator of great interior design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great interior designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |