Rui Fu Villa by Guoqiang Feng and Yan Chen

Home > Winners > #122315


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Rui Fu

PRIMARY FUNCTION:
Villa

INSPIRATION:
The design of this villa is inspired by Zen's concept of Rupa (meaning all visible and tangible matter), and Sunyata(meaning the invisible spiritual world), and is a located on the outskirts of Beijing. The designers are adhering to their consistent design concept of Do Not Overdo, using the most concise technique, abandoning complicated decorations, and creating a quiet and comfortable family space, allowing for people to better receive spiritual nourishment.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The designer focused on creating a sense of fluency of space, opening up barriers between spaces and floors, aiding traffic flow and spatial penetration. The villa originally had a U-shaped layout, and traffic flow does not conform to people's living habits, so they added a corridor linking the tips of the U-shape at the entrance as a foyer, extending the space. A new staircase is also added, placed at the diagonals of the square floor layout, which helps with vertical traffic between floors.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
Due to the topography of the building, the main entrance of this villa is on the second floor, hence the spaces for family activities are on this floor. Since the first floor leads to the garden, the bedrooms for children and elderlies are on this floor allowing for easy access. The third floor consists of the master bedroom and baby room. The basement includes family library and entertainment spaces. This layout allows the family to have both private spaces, and areas for family gathering.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
This project initiated in November 2019, and was completed in January 2021.It is located at Beijing, China

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
The interior uses a white tone, and the usual decorative techniques such as skirting and end molds are eliminated, instead the wall corners are all made into curves. The designers call this a natural transition, which makes eliminates the sense of spatial separation. In order to achieve a natural spatial flow, they use Italian white resin paint the decorative finish for the floor, wall and ceiling surface, fully realizing the design concept of removing boundaries.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
The villa has a total area of 1,600 square meters and consists of four floors. The back garden has an area of 700 square meters.

TAGS:
Contemporary, Oriental, Zen, Peaceful

RESEARCH ABSTRACT:
Initially, the designers envisioned the project to be simple, natural and artistic. As influenced by Zen Buddhism, people need a quiet living space to heal their souls in this fast-paced era. They looked for inspiration in classic Zen literatures: the Heart and Diamond Sutra, and Western minimalist architecture. They wanted a design that joins the essence of Eastern and Western culture, and introduces nature and art. Hence greenery, sunlight and artworks are all crucial elements in the space.

CHALLENGE:
As the basement lacks natural lighting, the designers opened a skylight allowing light to enter the library, making the space feels less like a basement. At the same time, the floor-to-ceiling windows above the lighting well on the second floor was extended towards the courtyard, and incorporated the lighting well into the interior to form a shared interior space, increasing the interaction and fun between the lower and upper spaces. The extension also helped add a terrace for the third floor bedroom.

ADDED DATE:
2021-02-28 19:50:27

TEAM MEMBERS (2) :
Designer: Yan Chen and Graphic designer: Yicheng Feng

IMAGE CREDITS:
All images by Feng and Chen Partners Design Shanghai.

Visit the following page to learn more: http://fengandchen.com
CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Feng and Chen Partners Design Shanghai

PROFILE:
Feng and Chen Partners Design Shanghai, a part of Shanghai C&C Art Design Co., Ltd., was founded in 2001 in Shanghai by Guoqiang Feng and Yan Chen. Their design philosophy is "Do Not Overdo." Guoqiang Feng received his International Exclusive Master in Interior Design, granted by Politecnico di Milano. Yan Chen has received her Interior Design degree at the Xi'an Academy of Fine Arts, and was also an exchange artist at Cite Internationale Des Arts of Paris. They have cooperated on projects since 1993, and covering a wide range including Boutique Hotels, Restaurants, Private Residence, and more.

NOMINATION DETAILS

Rui Fu Villa by Guoqiang Feng and Yan Chen is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Guoqiang Feng and Yan Chen when results are announced.
AWARD DETAILS

Rui Fu Villa by Guoqiang Feng and Yan Chen is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2020 - 2021.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Guoqiang Feng and Yan Chen.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Guoqiang Feng and Yan Chen.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Submit Comment | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Guoqiang Feng and Yan Chen's Interior Design?
You will most likely enjoy other award winning interior designs as well.
Click here to view more Award Winning Interior Designs.


Did you like Rui Fu Villa? Help us create a global awareness for good interior design worldwide. Show your support for Guoqiang Feng and Yan Chen, the creator of great interior design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great interior designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |