City Corner Residence by Chen-Yu Chiu

Home > Winners > #119949


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
City Corner

PRIMARY FUNCTION:
Residence

INSPIRATION:
Inspired by the Vintage Industrial Style, the space adopts rustic material elements while controlling the lighting of the long and narrow space in order to maximize the natural light into the space. The design team implemented a smooth and coherent design approach, such as turning the space direction, enlarging the window openings, setting up hollow cabinets as storage space, and appropriately separates each area according to its function. The design also focuses on color matching combinations, so that a quiet and leisurely tone of the space is reflected in the calm and simple color palette.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
The design team then chose the Vintage Industrial Style as the design direction, in which, walls of the public area are plastered with gray paint to retain the rustic and old texture of the original space. The design team uses natural color light, transparent materials, rotate the direction of the kitchen and enlarging the window openings to improve the lighting of the original long and narrow space. By adopting Morandi tones, solid wood tone, gray materials, ironwork, and other materials, the space reveals a harmonious feeling of rustic nature.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
The design team has adjusted the space layout and natural light to not only solve and eliminate the limitation of the existing narrow space, but also bring in the natural light to make the space well ventilated and comfortable. Inasmuch how to provide the client with enough storage space without giving too much abruptness to the space, was the top consideration of the design team since the beginning of the design process. In the space, hidden doors, hollow cabinets, movable cabinets, and hanging iron shelves are used to bring more convenience and flexibility to the space.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project was completed in July 2020 in New Taipei City, Taiwan.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
Woodgrain tiles, Tiles, Composite super wear-resistant floor, Concrete, OSB solid wood fiberboard, Black matte roasted iron, Blackboard paint, Gray glass, Grey Mirror, E1 board, Customized Changhong Glass, Solid wood carved door, Teakwood, Gray ceramic glass, Solid wood fiberboard. Taking the Vintage Industrial Style as the main direction of this project and defining a unique spatial perception in a long and narrow space. The design team particularly selected natural materials with the wood tone, and through the characteristics of each material bring more functionality to the space.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
The designed area of the project is about 100 square meters, and the space has a long and narrow characteristic. Hence, the design team has arranged the functional zonings in a way that best suits the user's circulation and needs. Furthermore, creatively implemented the no wall idea to create a more complete and spacious living space compared to the original layout. The design team chose the Vintage Industrial Style as the design direction and adopts many rustic materials to show the richness of the layers under the same tone and different material combinations.

TAGS:
Vintage Retro Style, Industrial style, Turning design, Morandi color, OSB solid wood fiberboard.

RESEARCH ABSTRACT:
The design team took the original condition of the original site as a major consideration and established a smooth layout and circulation planning of each area in the long and narrow space, introduced the daylight and bringing out a warm feeling as the light penetrates into the space by the use of hollow cabinets and enlarged window openings. Used OSB solid wood fiberboard, wood grain tiles, gray-colored glass, grey mirror, and iron components to create a rustic look of the Vintage Industrial style design.

CHALLENGE:
By thoroughly considering the people's movement circulation and the natural light source, the direction of the kitchen and master bedroom were reoriented, enlarging the size of the window size, and using hollow storage cabinets as space partition, which not only allowed the natural light to penetrate and continue into the room but as a result, also provided more seamless and unobstructed storage space, eliminating the inconvenience caused by the narrow and long original space.

ADDED DATE:
2021-02-24 03:58:32

TEAM MEMBERS (1) :
Chen-Yu Chiu

IMAGE CREDITS:
Chuang Photo Studio

CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
Unique Interior Design & Décor Co., Ltd.

PROFILE:
Unique Interior Design & Décor Co., Ltd.

NOMINATION DETAILS

City Corner Residence by Chen-Yu Chiu is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Chen-Yu Chiu when results are announced.
AWARD DETAILS

City Corner Residence by Chen-Yu Chiu is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2020 - 2021.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Chen-Yu Chiu.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Chen-Yu Chiu.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Submit Comment | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Chen-Yu Chiu's Interior Design?
You will most likely enjoy other award winning interior designs as well.
Click here to view more Award Winning Interior Designs.


Did you like City Corner Residence? Help us create a global awareness for good interior design worldwide. Show your support for Chen-Yu Chiu, the creator of great interior design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great interior designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |