Essence of Void Residential Project by Studio One

Home > Winners > #114489


DESIGN DETAILS
DESIGN NAME:
Essence of Void

PRIMARY FUNCTION:
Residential Project

INSPIRATION:
The design inspiration was derived from the concept of Taoism, which emphasizes on reducing artificial interfering and worship the relationship or dialogue between objects and nature. The simplicity with forms and colors, which could arouse people's perception or sensation towards object itself, and discovering the true aesthetic value and essence of being.

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
This project was tailored by introducing sophisticated forms and monochrome scheme with textured materials, in order to correspond to the concept of void-essence in simplicity. Designer aims to use minimized design volumes yet in a sophisticated form to define the space without losing its function, while applying textured materials that reflects its characteristic expressions that varies with sunlight and with time passes. The aesthetic of being is what designer aims to convey for this project.

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
An interior project with limited space, our design goal is to maximize the possibilities and flexibilities towards the space. With the concept of essence in simplicity, designer minimized design volumes and applied the black island and stone-like cabinet to define each zone and traffic flow in an open plan. In order to create a serenity environment for the owner to get away from their urban busy life, designer introduced natural materials such as mineral paint, wood and concrete flooring to provide them a new perception way towards life and its existing aesthetic.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
The project started in May 2020 and finished in September 2020 in Taipei City, Taiwan.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
In order to achieve the openness and cohesiveness within the space, designer removed unnecessary architectural wall and applied gray mineral paint onto walls and concrete epoxy for flooring. Designer also introduced the arch form for hallway and curve line for recessed ceiling to reduce rigid feeling. The black wood island with metal structure was installed along with the stone-liked cabinet to maintain its stability while the cabinet providing storage function. As for the cabinet with pleating and line details, it varies its expression and characteristic with sunlight due to its rustic and textured veneer façade.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
The area of this project is 75.9 sq. m2, which contains foyer, living room,dinning room, two bedrooms, two bathrooms and kitchen.

TAGS:
Interior Design, Interiors, Residential, Contemporary Space

RESEARCH ABSTRACT:
How to maximize the space- In order to maximize the space with more possibilities and flexibilities, designer needs to rearrange the architectural walls at its best. Prior to do that, designer needs to decide the area for each zone based on analyzing owner’s life habit. How the materials were selected- Materials were selected based on its natural traits and texture. For the mineral paint and concrete epoxy flooring, designer keeps its rustic feeling but also sand it down a bit to have more comfortable tactile sensation.

CHALLENGE:
The challenge was to maximizing the small interior space with more possibilities and flexibilities. How the space or zones were defined without setting up a clear or solid boundaries is the key design objective towards this project. Also, under the monochrome color scheme, how to create warmth and visual texture in the place.

ADDED DATE:
2020-12-15 02:50:32

TEAM MEMBERS (1) :


IMAGE CREDITS:
Photographer:MD Pursuit

PATENTS/COPYRIGHTS:
STUDIO ONE ALL RIGHTS RESERVED.

Visit the following page to learn more: https://www.studiooneinterior.com/
CLIENT/STUDIO/BRAND DETAILS
NAME:
STUDIO ONE

PROFILE:
Studio One specialized in interior architectural design and dedicate to explore the essence of design. Studio One believes that design is an invisible behavior with purpose that result from studying environment, people, and life habit. With solving existing issues and integrating analyzed information, the space then could be sculptured and achieves its order by applying simple lines, planes and volumes with calculated proportion. “Less is more “is also the core design philosophy for this firm who emphasize on avoiding overused decorations and focus on the interior forms and its relationship with environment. Less on overdesign and more on creating aesthetic value, design for Studio One is a solution towards better living.

NOMINATION DETAILS

Essence of Void Residential Project by Studio One is a Nominee in Interior Space and Exhibition Design Category.

· This project is currently confidential as results have not been announced yet. Images and further details of the project is not available for public yet, please check back later. If you are the owner of this design, please login to view the images.

· Click here to register today inorder to be able to view the profile and other works by Studio One when results are announced.
AWARD DETAILS

Essence of Void Residential Project by Studio One is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2020 - 2021.



· Press Members: Login or Register to request an exclusive interview with Studio One.

· Click here to register inorder to view the profile and other works by Studio One.
SOCIAL
+ Add to Likes / Favorites | Send to My Email | Submit Comment | Comment | Testimonials | View Press-Release | Press Kit

Did you like Studio One's Interior Design?
You will most likely enjoy other award winning interior designs as well.
Click here to view more Award Winning Interior Designs.


Did you like Essence of Void Residential Project? Help us create a global awareness for good interior design worldwide. Show your support for Studio One, the creator of great interior design by gifting them a nomination ticket so that we could promote more of their great interior designs.

See other A' Design Award and Competition WinnersA' Design Award Presentation Submit Your Designs
 
design award logo

BENEFITS
THE DESIGN PRIZE
WINNERS SERVICES
PR CAMPAIGN
PRESS RELEASE
MEDIA CAMPAIGNS
AWARD TROPHY
AWARD CERTIFICATE
AWARD WINNER LOGO
PRIME DESIGN MARK
BUY & SELL DESIGN
DESIGN BUSINESS NETWORK
AWARD SUPPLEMENT

METHODOLOGY
DESIGN AWARD JURY
PRELIMINARY SCORE
VOTING SYSTEM
EVALUATION CRITERIA
METHODOLOGY
BENEFITS FOR WINNERS
PRIVACY POLICY
ELIGIBILITY
FEEDBACK
WINNERS' MANUAL
PROOF OF CREATION
WINNER KIT CONTENTS
FAIR JUDGING
AWARD YEARBOOK
AWARD GALA NIGHT
AWARD EXHIBITION

MAKING AN ENTRY
ENTRY INSTRUCTIONS
REGISTRATION
ALL CATEGORIES

FEES & DATES
FURTHER FEES POLICY
MAKING A PAYMENT
PAYMENT METHODS
DATES & FEES

TRENDS & REPORTS
DESIGN TRENDS
DESIGNER REPORTS
DESIGNER PROFILES
DESIGN INTERVIEWS

ABOUT
THE AWARD
AWARD IN NUMBERS
HOMEPAGE
AWARD WINNING DESIGNS
DESIGNER OF THE YEAR
MUSEUM OF DESIGN
PRIME CLUBS
SITEMAP
RESOURCE

RANKINGS
DESIGNER RANKINGS
WORLD DESIGN RANKINGS
DESIGN CLASSIFICATIONS
POPULAR DESIGNERS

CORPORATE
GET INVOLVED
SPONSOR AN AWARD
BENEFITS FOR SPONSORS

PRESS
DOWNLOADS
PRESS-KITS
PRESS PORTAL
LIST OF WINNERS
PUBLICATIONS
RANKINGS
CALL FOR ENTRIES
RESULTS ANNOUNCEMENT

CONTACT US
CONTACT US
GET SUPPORT

Follow us : Twitter Twitter | Twitter Facebook | Twitter Google+.
Share |